Termék, mint szolgáltatás

Termék, mint szolgáltatás üzleti modell alternatívát nyújt a hagyományos „vedd meg és birtokold!” modellel szemben, mely a tulajdonláshoz köti a használatot. Ebben az üzleti modellben a termékeket, tartós használati eszközöket egy vagy több fogyasztó használhatja bérléssel vagy használat alapú fizetéssel.  A modell a termék tartósságát és korszerűsíthetőségét a minél tovább tartó teljesítmény és szolgáltatás nyújtásán keresztül kívánja elérni. A gyártó cég szempontjából a hangsúly nem a termék értékesítésen van, hanem a termék minél hosszabb ideig tartó és megbízható teljesítményére alapozott szolgáltatáson.  Az üzleti modell révén a termék tartóssága, újrahasználhatósága és megosztása nem a cég növekedésére és a termékértékesítésére negatívan ható kockáztató tényezők (angolul cannibalization), hanem az árbevételt növelő, és a költségeket csökkentő hajtóerők. Ez az üzleti modell vonzó lehet azon cégek számára, amelyek termékeinek működési költsége relatíve magas, és a karbantartásukhoz speciális szakértelemre van szükség. Számukra a versenyelőny a szolgáltatás nyújtásában van, a terméket pedig a használat végén visszaveszik, amit aztán korszerűsítve vagy újragyártva megint fel lehet használni.

1. példa – Fizetés a felhasznált fény mennyisége alapján

A Philips néhány éve vezette be a Pay-per-lux szolgáltatását, mely a fénycsövek eladása helyett a szolgáltatott fénymennyiség eladására alapul. Az irodákban, üzemekben, kereskedelmi központokban használt, sokszor drága fényforrások eladása helyett a fényhasználat utáni fizetés az ügyfeleknek is kifizetődőbb. A Philips pedig ezáltal folyamatos bevételhez jut, mert a maga által gyártott intelligens LED fényforrásokat (amelyek alkalmazkodnak a kinti természetes fényhez) karbantartja, szervizeli, korszerűsíti, a használat végén pedig visszaveszi, így visszakerülnek hozzá azok az értékes anyagok, amelyeket újra fel tud használni más termékeihez.

2. példa – Gumiabroncs, amely szolgáltatást nyújt

A Michelin – a világ egyik vezető abroncsgyártó cége – felismerte a Termék, mint szolgáltatás üzleti modellen rejlő lehetőséget, és egy olyan innovatív fejlesztett ki, melynek keretében a flotta ügyfelek a gumiabroncsokat nem megvásárolják, hanem lizíngelik. Ebben az esetben a Michelin tulajdonképpen nem a terméket, hanem annak „szolgáltatásait” értékesíti, mivel az ügyfelek a lízingelt abronccsal megtett km-ek után fizetnek, ami nem az ő tulajdonukban van. Ennek következében nem kell foglalkozniuk a defekttel, vagy az abroncsok bármilyen meghibásodásával, karbantartásával. A modell elsajátításával a Michelin abban érdekelt, hogy minél tartósabb és hosszabb élettartamú abroncsokat fejlesszen ki. Mivel az elhasznált abroncsokat a cég visszaveszi, ezért arra törekszik, hogy a termékfejlesztés és az abroncsokban felhasznált anyagok egyaránt az abroncsként, vagy akár egy teljesen más termékként történő újrafeldolgozást segítsék elő.