Magyarország Körforgásos Gazdasági Technológiai Platform Alapító Rendezvény

Március 11-én megalakult a Veszprémi Pannon Egyetemen a Körforgásos Gazdasági Technológiai Platformja (KGTP).

2022 március 11-én megalakult a Körforgásos Gazdasági Technológiai Platform (KGTP) a Pannon Egyetemen, Veszprémben. Az eseményen többek között részt vett Palkovics László az innovációs és technológiai miniszter, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, illetve Kriza Máté a Circular Point üzleti igazgatója is.

Az innovációs és technológiai miniszter beszédében kiemelte: „Egyre inkább látszik a körforgásos gazdaság jelentősége.” És utalt az utóbbi években kialakult globális nehézségekre melyek még jobban megerősítik az igényt, hogy csökkentsük Magyarország más országoktól való függőségét hasonló és ehhez hasonló törekvésekkel.

Az újonnan megalakult KGTP legfőbb céljai a körforgásos gazdaságra való átállás meggyorsítása Magyarországon és országunk a körforgásos gazdasági technológiák használatának élvonalába helyezése. Továbbá a körforgásos gazdasági szereplők összekapcsolása és további kapcsolatok kiépítése és megerősítése így erősítve Magyarország és a hazai vállalatok globális versenyképességét.

A KGTP, a tagok önkéntes szakmai munkájára alapuló, konzultációs és együttműködési fórum. Legfőbb feladatai többek között egy tanácsadói fórum létrehozása, munkacsoportok működtetése, lokális értékkörök kialakítása, kutatás-fejlesztés és innováció, oktatás és képzés, a szabályozási környezet megváltoztatásának támogatása, illetve szakmai anyagok véleményezése.

Az alapító tagok egyetértettek abban, hogy a változáshoz nélkülözhetetlen egy rendszer szintű átállás és tervezés.

Beszédében Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Ma az energiaforrások több mint nyolcvan százaléka kötődik a fosszilis energiahordozókhoz, amelyeket a jövőben ki kell tudni váltani. Az átmenet egyik kulcsa a körkörös gazdaság lehet” Az erre a feladatra megalakult KGTP koordinációs feladatait a MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt. látja majd el.

Kriza Máté a Circular Point üzleti igazgatója is részt vett a megnyitón és alapítótagként csatlakozott a KGTP-hez ezzel megerősítve a Circular Point elkötelezettségét a hazai körforgásos gazdaság megvalósításában.

Az újonnan megalakult KGTP weboldala az alábbi linken elérhető: https://circularhungary.hu/