Megosztásos platformok

A Megosztásos platformok üzleti modell a felhasználók – legyenek azok magánszemélyek vagy szervezetek – közötti együttműködésre épít. Ezek a platformok segítenek a túlkapacitások, vagy az alulkihasználtságok megosztáson keresztüli kiegyenlítésében, növelve ezáltal a gazdaságosságot és a felhasználói értékteremtést. Ez a modell, mely a kihasználtságot kívánja maximalizálni, azoknak a cégeknek jelenthet előnyt, amelyek termékei vagy eszközei alacsony kihasználtsággal vagy tulajdonlási aránnyal rendelkeznek. Manapság egyre több szolgáltató cég speciálizálódik a termékek és eszközök kihasználtságának növelésére, amely azonban kihívást is jelent egyúttal a hagyományos, gyártó vállalatok számára, hiszen ezáltal csökken a termékeik iránti kereslet.

1. példa – E-carsharing Budapesten

A Greengo szolgáltatás Budapesten kezdte meg tavaly működését elektromos gépkocsik car-sharing szolgáltatásával. A e-carsharing lényege, hogy az elektromos autókat közösségi alapon használhatják a közösség tagjai, és csak a használat időtartama után kell fizetni, a gépkocsik üzemeltetésének összes költségeit a cég állja. Az autókat online regisztráció és egyszeri, személyes megjelenést igénylő szerződéskötés után okostelefonon keresztül lehet használni. Egy app segítségével könnyen meg lehet találni a közelben tartózkodó, rendelkezésre álló autókat. Az autókölcsönzéshez képest sokkal rugalmasabb a rendszer, mert a hét minden napján, éjjel-nappal elérhető, a használatért fizetendő összeg pedig a bankkártyára automatikusan ráterhelődik.

2. példa – Minőségi bútor bérlés és használat

New Yorkban – ahogy sok más nagyvárosban a világon – költözéskor vagy lomtalanításkor sok bútor végzi az utcán, majd pedig a hulladéklerakóban. Ez nem csak környezetvédelmi probléma, hanem örökre elvész az ezekben a bútorokban megtestesülő energia, anyag, munka és szakértelem, amit még lehetne hasznosítani. Erre a kihívásra ad megoldást a Furnishare.

Csak az Egyesült Államokban évente 11 millió tonna bútorból lesz hulladék, és ennek csupán 2%-át hasznosítják újra anyagában. Az olcsó, rövid élettartamra tervezett, ezért gyorsan elértéktelenedő bútorokkal szemben a Furnishare alapítója az időtálló, tartós bútorokban hisz, és erre építette a vállalkozása üzleti modelljét is. A modell lényege, hogy az ügyfél a minőségi bútor használatáért fizet, de azt nem veszi meg.

Amennyiben valakinek éppen nincs szüksége a minőségi bútorára, de azt nem akarja eladni, akkor megkeresi a Furnishare-t, egy szakértővel felbecsülteti a bútor értékét és utána a tulajdonostól elszállítják. A bútort aztán a Furnishare online platformjára teszik fel, ahol a bútort keresők azt megtekinthetik, és ha használni kívánják, akkor bérbe vehetik. Ezt egy feliratkozási szolgáltatáson keresztül tehetik meg, a kölcsönzés ára pedig a hagyományos kölcsönzők árainak alig több mint a 10%-a. A bérlés díja a Furnishare és a bútor tulajdonosa között oszlik meg, aki a bútort meghatározott időre használatba bocsátja ilyen célra. Ez az üzleti modell lehetővé teszi az embereknek, hogy egy felesleges vagy kihasználatlan eszközt – ebben az esetben egy bútort – egy időre pénzzé tegyenek, ahelyett hogy megválnának tőle. Amint a bútort a használati periódus végén visszaszolgáltatják a Furnishare-nek, azt ott szakszerűen megjavítják és megtisztítják, ami ezeknél a jól megtervezett és megépített bútoroknál akár még az értéküket is növelheti.

Az üzleti modell a minőség megőrzésére alapul, ellentétben a hagyományos bútorok gyártóival és forgalmazóival szemben, akik csak az eladásban érdekeltek. Mint online platform, a Furnishare tovább szeretné bővíteni a bútorok tulajdonosaival és használóival a kapcsolatát és a raktárkészletét a piaci igényekhez kívánja minél jobban igazítani. Emellett kifejezetten fontos, hogy a bútorok mindig a legmagasabb hasznosulási és értékszinten legyenek.

A vállalkozás fő kihívása az elkövetkező évekre, hogy az emberek gondolkodását és hozzáállását a tulajdonlással, illetve a hozzáféréssel kapcsolatban megváltoztassa. A tulajdonlás még mindig túlságosan magas társadalmi presztízzsel rendelkezik a hozzáféréssel, használattal szemben. Azonban a változás már más területeken is érezhető – lásd autómegosztás, vagy telekocsi -, ami remélhetőleg az erőforrások jobb és hatékonyabb kihasználásához fog vezetni az elkövetkező években.