Körforgásos beszállítás

A Körforgásos beszállítás üzleti modell a teljesen megújuló, újrafeldolgozható vagy biológiailag lebomló erőforrások beszerzésén alapul. Az ezen modellt alkalmazó vállalatok kiváltják a lineáris jellegű erőforrás felhasználást, csökkentik vagy teljesen megszüntetik a hulladékképződést, és javítják a hatékonyságukat. A körforgásos beszállítás modellben rejlő lehetőségeket leginkább a szűkös, vagy korlátozott elérhetőségű erőforrásokat felhasználó, illetve jelentős környezeti lábnyommal rendelkező cégek tudják a leginkább kihasználni.

1. példa – Kávézaccon termesztett gomba

A belga Permafungi vállalkozás a kávézókból, éttermekből begyűjtött kávézacc és szalma keverékéből összeállított táptalajon tenyészt laskagombát Brüsszel egyik volt vámházának pincéiben. Évente 30 tonna kávézaccot térítenek el a hulladéklerakóktól, és 6000 kg laskagombát termesztenek, melyeket piacokon és éttermeknek értékesítenek. Speciális kiszerelésű dobozokban lakásban történő termesztésre is lehet laskagombát venni, amely két vagy három alkalommal érik be és kb. 600 grammnyi termést ad. Ezt az üzleti modellt már több európai nagyvárosban is alkalmazzák, hiszen a kávézacc hatalmas mennyiségben képződik és ingyenes és ideális körforgásos alapanyagként a laskagomba, illetve más gombafajták termesztéséhez.

2. példa – Szennyvíziszapból tisztítószer

A magyar UTB Envirotec Zrt. cég a szennyvíziszapból, szerves hulladékból és biomasszából állít elő komposztot, tápanyagokat és biogázt. Nemrég fejlesztették ki a reNEW nevű technológiájukat, mely a szennyvíziszapot másodlagos alapanyagforrásként kezeli. Ebből a szerves hulladékból savasodással és desztillálással ecet-alapú tisztító vegyszereket, és hidrolízissel, illetve biogáz előállítással NPK-ban (nátrium, foszfor és kálium) gazdag szerves trágyát állítanak elő. A technológia révén a szennyvíziszapot nem kell speciális hulladéklerakóba elhelyezni, vagy elégetni, hanem a benne található tápanyagokat kémiai és biológiai folyamatok révén újra lehet hasznosítani a mindennapokban (tisztítószerként), vagy a mezőgazdaságban (szerves tárgyaként).

A reNEW technológiáról itt nézhet meg egy rövid animációs videót. (angolul)